Xano årsredovisning
XANO-koncernen är noterad på Stockholmsbösen och utgörs av nischade teknikföretag som erbjuder tillverknings- och utvecklingstjänster för industriprodukter och automationsutrustning.
Årsredovisningen för 2016, där jag bidrog med ett antal artiklar, producerades av NY Collective i Jönköping.

Smakprov
Artikel om koncernens snabbväxande plastbearbetningsföretag Resinit i Västervik.

Mer plats för plast
I juni 2016 stod Resinits nya monteringshall klar. Med tanke på verksamhetens starka expansion de senaste åren var resursförstärkningen extra välkommen. Nu finns förutsättningar för XANO-koncernens snabbväxande plastbearbetningsföretag i Västervik att fortsätta sin fina utveckling.
Resinit överträffade föregående års framgångar och noterade 20 procents volymtillväxt med god lönsamhet. Tillskottet av de 600 kvadratmetrarna monteringsyta välkomnades därför extra varmt av både ledning och personal.
”Ja, vi har varit lite trångbodda”, medger Ingvar Norén, som lett utvecklingen på Resinit sedan 1988. ”Vi har haft maskingrupper som gått dygnet runt alla veckans dagar och personal som jobbat på överväxel. De senaste årens expansion har huvudsakligen skett med existerande utrustning och i befintliga lokaler, för det tar tid att bygga kapacitet.”
RUM FÖR EXPANSION
I somras kom lyftet. Då kunde monteringsavdelningen äntligen flytta in i den nya fabriksdelen. En av de stora fördelarna var att golvytor frigjordes i produktionen, vilket bland annat gav plats för ytterligare en femaxlig robotfräs med ett verktygsmagasin som rymmer 120 platser. En välkommen förstärkning, som innebär att Resinit säkrar upp sin kapacitet och kan trygga leveranssäkerheten över tid.
Under året investerades också i en grön lasermärkningsmaskin för permanent märkning av plastdetaljer. Utrustningen är ett värdefullt tillskott till verksamheten med tanke på att kraven avseende spårbarhet ökar inom två av Resinits största kundsegment, medicinteknik och livsmedel.
EFFEKTIVARE FLÖDEN
Den mest markanta skillnaden upplever nog ändå de som jobbar med montering, efterarbete och logistik. Fyrdubblad yta, dedikerade monteringsstationer, en tempererad lokal enbart för limning och ett stort renare rum med plats för såväl större serier som ytterligare montage är något av vad den nya utbyggnaden rymmer.
Det skapar betydligt högre kapacitet och bättre flöden för kompletterande tjänster som montering, limning, tvättning, kittning, paketering, lagerhantering och gradning.
ENERGIEFFEKTIV DRIFT
Tillbyggnadsprojektet omfattade förutom själva lokalerna energieffektiva driftlösningar som t ex LED-belysning, värmestrålande takradiatorer och energisnåla fläktar, något som redan resulterat i en sänkt energiförbrukning med 20 procent.
”Vi är väldigt nöjda med denna satsning, inte minst personalen som fått en bättre och mer lättarbetad arbetsmiljö”, summerar Ingvar Norén.
Från koncernhåll är tongångarna över kapacitetsförstärkningen lika positiva:
”Resinit har jobbat upp en kunskap som de är relativt ensamma om och varit extremt duktiga på att växa med sina kunder. De har namn om sig att vara väldigt skickliga på det de gör, bäst i klassen vågar jag nästan påstå”, säger XANOs vice VD Peter Elgh. ”Det är självklart viktigt att på bästa sätt tillvarata de möjligheter som finns för att fortsätta växa och utvecklas. Resursförstärkningen i Västervik skapar utmärkta förutsättningar för att Resinit ska kunna göra just detta.”
[ Av Lotta Fischerström, copywriter ]
Mer smakprov
Artikel om förvärvet av Jorgensen A/S 2016.

Stärkt grepp om förpackningssektorn
Inom många branscher frågar kunderna idag efter leverantörer som kan ta totalansvar och leverera kompletta system och anläggningar. Förpackningssektorn är inget undantag. Med tanke på denna konsolideringstrend ligger XANOs förvärv av danska Jorgensen Engineering A/S väl i tiden.
Automationsföretaget Jorgensen har åtskilliga beröringspunkter med övriga företag i XANOs affärsenhet Industrial Solutions, vilket naturligtvis var det främsta motivet till förvärvet. Här finns förutsättningar för givande kompetensutbyte.
Jorgensen, som har sin verksamhet i Odense, Danmark, är nischade inom läkemedels- och livsmedelsförpackningar med i princip hela sin omsättning på export. Företagets konkurrensfördelar ligger framför allt i en extrem flexibilitet kombinerad med ett lösningsorienterat förhållningssätt och en målinriktad projektstyrning. Jorgensen genomför installationer över hela världen men Europa utgör huvudmarknaden. Konkurrenterna finns framför allt i Tyskland, Nederländerna och USA.
”Med XANO i ryggen blir vi starkare och kan skapa oss ett bättre förhandlingsläge gentemot de stora internationella aktörerna, menar företagets VD Jens Nyeng.
FRÅN MASKINER TILL LÖSNINGAR
Företagets historia daterar tillbaka till 1933 och verksamheten har hela tiden kretsat kring livsmedel. Sedan 1990-talet har Jorgensen utvecklat teknikledande förpackningshanteringssystem, framför allt till kunder inom segmenten mjölkpulver, livsmedel, läkemedel och djurfoder. Det vill säga, utrustning som hanterar allt ifrån påsar, flaskor, glasburkar och konserver till aluminiumtråg, kartonger och hinkar.
Utvecklingen har gått från fokus på tillverkning av enskilda produkter till leverans av integrerade helhetslösningar.
”Det innebär att vi istället för att leverera enheterna en och en, kombinerar ett antal maskiner och robotar med varandra, vilket gör att vi får en betydligt större affär”, förklarar Jens Nyeng.
HELHETSGREPP
Denna inriktning är helt i linje med NPBs, Canlines och Fredriksons verksamheter. Jorgensen och Fredriksons har det gemensamt att de arbetar med automation kring fyllda förpackningar med kunder främst inom livsmedelsindustrin. Jorgensens maskiner interagerar med robotar över hela produktionslinjen och även med styrning av processerna: från påfyllnad och sterilisering av innehållet via förslutning, visuell avsyning och mätning av tätheten till emballering och palletering. För många kundkategorier är det bokstavligt talat livsviktigt att innehållet svarar mot det som står på förpackningen. Därför är spårbarhet, dokumentation och kvalitetskontroll oerhört viktiga kriterier, tillika områden som Jorgensen verkligen behärskar.
Jorgensen besitter således en värdefull övergripande kompetens, vilken även Fredriksons, NPB och Canline kan ha nytta av i sitt arbete mot förpackningstillverkarna. Med gemensamma resurser har affärsenheten Industrial Solutions möjlighet att erbjuda marknaden kompletta lösningar och kapacitet att genomföra omfattande automationsuppdrag – en viktig konkurrensfördel. Systerföretagen har påbörjat ett antal samarbetsprojekt inom områden som produktutveckling, försäljning och inköp.
Inför 2017 har Jens Nyeng goda förhoppningar om att Jorgensen – med koncernens uppbackning – kan öka exportförsäljningen ytterligare. Företaget planerar också kapacitetsförstärkning genom tillbyggnation av produktionsanläggningen i Odense.
[ Av Lotta Fischerström, copywriter ]